Στο blog "Κιβωτός Ιδεών" (www.kibotos.blogspot.com ) μπορείτε να βρείτε δημοσιευμένα άρθρα μου στην Εφημερίδα "Πολίτης της Θράκης"

Στο blog "Έβρος Οικολογία" (
www.evrosoikologia.blogspot.com) μπορείτε να βρείτε διάφορες πληροφορίες για τις ομορφιές του Έβρου, καθώς και άλλα θέματα περιβάλλοντος που νομίζω ότι έχουν ενδιαφέρον.

Εδώ θα βρείτε ορισμένες σκόρπιες σκέψεις...

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

Για την Ελευθερία της Σκέψης

embed

Το “Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης” (Sakharov Prize for Freedom of Thought), απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θεσπίστηκε το 1988 και έχει ως στόχο την αναγνώριση επιτευγμάτων στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, ειδικότερα του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση.

Το βραβείο πήρε το όνομά του από τον Αντρέι Ζαχάρωφ, τον επιστήμονα που κατασκεύασε τη βόμβα υδρογόνου για τη Σοβιετική Ένωση και αργότερα υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους επικριτές της κούρσας για τα πυρηνικά όπλα. Το 1970 ίδρυσε μια επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι δραστηριότητές του προκάλεσαν αίσθηση, φυλακίστηκε στην Σοβιετική Ένωση, ενώ το 1975 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ.

embed

Το Βράβείο για το 2007, απονεμήθηκε (χθες, 11/12/2007) στον Σουδανό Salih Mahmoud Osman, ο οποίος αγωνίζεται για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα του. Συνεργάζεται με την σουδανική οργάνωση κατά των βασανιστηρίων παρέχοντας δωρεάν νομική εκπροσώπηση σε πολλά θύματα του εμφύλιου πολέμου.

embed

Η κλιμάκωση της βίας στο Νταρφούρ τα τελευταία χρόνια δεν τον πτόησε. Επισκέπτεται κρατούμενους και διώκει νομικά τα άτομα που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι συνεντεύξεις του με κρατούμενους και το αρχείο του, που περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με εγκλήματα που διεπράχθησαν, βρίσκονται τώρα στα χέρια του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο κ. Osman είναι και μέλος του Κοινοβουλίου της χώρας του, εντός του οποίου αγωνίζεται για τον σεβασμό του κράτους δικαίου στο Σουδάν ζητώντας την εφαρμογή του προσωρινού του συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: